Tutustu yläkoulun kieliopintoihin myös Kieligalaksissa.
Kielen historia juontaa juurensa varhaiskeskiajalle, jolloin ranskankielisillä alueilla puhuttu ns. "vulgaarilatina" (kansanomainen latina) sai vaikutteita frankeilta ja niin alkoi muodostua ranskan kieli.
Kielenä ranska on soinnillinen ja lausunnaltaan säännöllinen. Se on hyvin lähellä latinan kielen sanoja ja rakenteita. Legendan mukaan ranskan ns. "kurkku-r -äänne" johtunee Aurinkokuningas Ludvig XIV:stä, jolla oli r-vika. Tuolloin ranskalaiset halusivat seurata kuningastaan ja vakiinnuttivat äänteen puhekieleensä.
Ranskan kieltä pidetään hyvin kulturellina ja sivistyneenä kielenä. Se on yksi EU:n ja YK:n virallisista kielistä ja kansainvälisen postin ainoa virallinen kieli.
Ranskan kieli kuuluu romanisiin kieliin. Sitä puhuu yhteensä 264 miljoonaa ihmistä. Äidinkielenään sitä puhuu 109 miljoonaa ihmistä.
Sanasta kulttuuri tulee väkisinkin mieleen Ranska. Kun lähdetään hakemaan maailman hienostuneinta valtiota, monien mielestä juuri Ranska on ykkösvalinta. Hienostuneisuus onkin ei-ranskalaisen mielestä Ranskan kulttuurin luonne. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Millainen siis on Ranska lomamatkailijan näkövinkkelistä?
Matka Ranskaan
Ranskalainen keittiö on maailman suosituimpia. Ranskalainen ruokakulttuuri ei aikain saatossa ole jäänyt lepäämään laakereilleen vaan on muotivirtauksia seuraten uudistunut säilyttäen kuitenkin perinteisen pohjansa. Olipa sitten rutiköyhä tai upporikas, ranskalainen pyrkii arkenakin "herkuttelemaan kohtuudella". Ranskalaiset pitävät tällaista "kohtuudella herkuttelua" osana tervettä elämää. Herkkuhetkiin kuuluu myös sivistyneessä mielessä viini. Juopunut on ylittänyt mässäilyn sekä juopottelun ja "kohtalaisen herkuttelun" rajan rutkasti.
Ranskalainen keittiö vannoo tarkasti valittujen ja laadukkaiden raaka-aineiden nimeen. Ruoka-aineita ei hankita marketeista, vaan torilta, leipomoista, lihakauppiailta ja muista tutuista ja luotettavista paikoista, jotka sijaitsevat kaikki lähestulkoon kulman takana. Viinit ostetaan yleensä suoraan viinitiloilta. Nyrkkisääntönä ns. täydellisen ateriakokonaisuuden hankkimisessa voidaan pitää sitä, että kaikki tuotteet tulevat samalta alueelta eli ovat kasvaneet samassa maaperässä.
Ranskassa arvostetaan ruuan mietoa maustamista. Maustamistapoja on kaksi. Maustamalla joko suoraan yrteillä tai epäsuorasti marinoimalla. Yrtit ovat ranskalaisen intohimo: laakerinlehdet, timjami, rosmariini, basilika, salvia, rakuuna, meirami, kynteli... yrttejä tottavie riittää! Maustamisessa yrttien lisäksi tärkeässä asemassa on sipulit, joita on monenlaisia.
Ranska on korkeakulttuurin mekka. Ranskalaisen kulttuurin merkkipaaluja ovat mm. maineikkaat Eifel-torni, taidemuseo Louvre ja esimerkiksi ranskalaiset viinitilat. Kultturimatkailijalle Ranska on yksi varteenotettavimmista kohdevaihtoehdoista, sillä koko sen olemus pursuaa taiteita ja hyvää ruokaa, ja nämä istuvat upeasti ranskalaiseen arkielämään.
Lue tästä opettajan haastattelu!
Ranska-aiheinen tietovisa