Taitaja9 on peruskoulun yhdeksäsluokkalaisten oma kilpailu kädentaidoissa. Kilpailutehtävät sivuavat etenkin tekniikan aloja, tekstiilityötä ja kotitaloutta.
Taitaja9-kisalla halutaan hauskasti ja innostavasti nostaa taitoaineiden tuntemusta peruskouluissa ja lisätä ammattioppilaitosten imua ja hakijamääriä. Tarkoituksena on myös lisätä paikallista peruskoulujen, ammatillisten oppilaitosten ja yritysten välistä yhteistyötä.
Taitaja9 on joukkuekilpailu. Kilpailun sääntöjen mukaan joukkueiden tulee olla sekajoukkueita. Maskun Hemmingin koulusta jokaiselta luokalta kilpailee yksi joukkue.
Kilpailun kolme vaihetta
Paikalliskarsinnat eli alkukilpailut pidetään ammattioppilaitoksissa. Karsinnoissa joukkueet saavat ratkaistavakseen 3-9 tehtävää. Paikalliskarsinnan parhaiten pärjänneet jatkavat aluekilpailuihin.
Raision ammattiopistossa Taitaja9-kilpailu järjestetään osana kuntayhtymän peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille tarkoitettua 9-VIIKKOA. Viikon aikana yhdeksäsluokkalaiset tulevat ohjatusti ryhmissä tutustumaan Rasekon koulutustarjontaan.
Raision paikalliskarsintojen neljä parasta joukkuetta jatkavat aluekilpailuun. Paikalliskarsinnat ovat osa kunkin alueen ammatillista koulutusta järjestävän oppilaitoksen markkinointia, joten paikalliskarsintojen kustannuksista vastaa järjestävä oppilaitos.
Taitaja9-kilpailun finaali järjestetään keväällä vuosittaisen Taitaja-tapahtuman yhteydessä. Taitaja-tapahtuma koostuu ammattitaidon SM-kilpailuista, TaitajaPLUS-kilpailuista ja oheisohjelmasta.
Aluekilpailun voitto on tullut Maskun Hemmingin kouluun kahdesti, vuonna 2014 ja vuonna 2015.
Vuonna 2005 Maskun Hemmingin koulun joukkue voitti Taitaja9-kilpailun Suomen mestaruuden.